søndag 20. desember 2009

Rolig søndag !

I dag valgte jeg å ta en rolig søndag. Etter en lang joggetur og en koselig lang frokost reiste Michael og Anna på jobb. Bodil skulle kjøre Carl til flyplassen. Carl er sønnen til svenske Karin (Bodils beste vennine) og Allan som normalt bor i nabohuset men som nå er statasjonert i San Francisco. Carl bor hos Bodil og Michael i Australia men reiste hjem for å feire jul i  San Francisco . Den gjestfrihet og åpent hus er typisk hos Bodil og Michael. Her dekkes ikke middagsbordet før middagen er ferdig for man vet aldri helt hvor mange som kommer innom og alle blir selvsagt invitert på middag. En herlig åpent og gjestfritt hjem !

Jeg valgte også i dag å reise til St. Kilda. Søndag i St. Kilda er helt spesielt hvor kunstnere stiller ut sine malerier, smykker mm i boder langs strandpromenaden.Noen av de flotte boder langs strandpromenadenMange flotte malerier og smykker å få kjøpt

Også de vanlige gatene er travle om søndagen. Populært å gå å spise langs en av fortausrestaurantene og ellers gå på shopping. Forrretningene fremstår som svært små men kommer man inn vil man finne en langstrakt butikk og ofte over flere etasjer.Koselig formiddagsstemning i St. KildaSelvsagt også en Ishka forretning i St. Kilda


Temperaturen i Melbourne har fallt fra 40 grader til 26-27 grader. Det gjør det langt mer humant å bevege seg rundt . Likevel valgte jeg å bruke et par timer på stranden til  bading, soling og lesing.Også i Melbourne er vannscootere populære !

Det er en ustoppelig strøm av gående, joggende og syklende mennesker langs promenaden. Det er skjedd en rivende utvikling innenfor helse og miljø i Australia. Da jeg første gang var i Australia i 1988 var det på mange områder som å komme 10-15 år tilbake i tiden. At jeg jogget også på den tiden anså man som fullstendig tåpeligt. Det var mange som røykte og alkohol var en del av hverdagen. I dag er opplevelsen motsatt. Det er vel kanskje som å se litt inn i fremtiden. Overalt hvor en ferdes er det rent og pent. En skal leite lenge etter å finne søppel i gatene. Tror ikke en blir bøtelagt om en kaster søppel.
Det hele er mer basert på en total holdningsendring hvor alle tar ansvar for sitt eget søppel og for at alt blir etterlatt like pent som når en kom. Også offentlige toaletter osv. En sann fornøyelse.

Og så trener alle. Enten er det  sykling , jogging, golf, tennis, i gymmen osv osv . Myndighetene har tydeligvis gjort et kjempetiltak for å legge til rette for å få folk i aktivitet. Overalt er det gode sykkel- og gangstier. Mange sykler til jobben. Fra alle forsteder er det lagt opp til at en kan sykle gjennom parker inn til sentrum.  Og det går oftere fortere enn med bil....

Det eneste som fremdeles fremstår som noe tunggrodd er de offentlige instanser. Det har noe med den 3 delingen av oppgaver som er her. Øverste er Parlementet i Canberra (hovedstaden) , så har hver delstat sitt parlement og under der en utøvende administrasjon. Her er det selvsagt mange grensesnitt og alt tar lang tid. Men det gjør det vel egentlig også i Norge når det gjelder offentlige instanser ?
Vi har vel også stortinget, fylkeskommuner og kommuner med deres grensesnitt ?

Moro er det ihvertfall å konstaterer at Australia har utviklet seg svært positivt . I motsetning til USA. Bodde der for 38 år siden. Kom for noen år siden tilbake til samme sted. Det var som om jeg bare hadde vært borte i en dag. Alt hadde stått stille. Ingen utvikling. Det var faktisk deprimerende å oppleve.

Hvordan Europa oppleves mht utvikling er vanskelig å si når en bor der . Skulle gjerne ha hørt andres meninger om dette !

I kveld skal vi ut å spise på en Indonesisk restaurant. Med en tysk kunstner , Peter. Det er slett ikke sikkert han noen gang har vært i Tyskland. Det er nemlig en annen typisk sak hernede. Alle er tilflyttere fra andre land . Enten direkte, via foreldre, besteforeldre mm. Men en beholder likevel sin utenlandske identitet. Absolutt alle nationer er representert i Melbourne/Victoria. Og en har en geniuen interesse i alle som komme fra andre land enn en selv. Jeg har ofte måtte finne frem verdenkartet og forklare hvor Stavanger/Norge er og hvordan det er å bo der......

Det er beklageligvis ikke den samme holdning jeg ofte møter i Norge. Der er det vel hellere motsatt: Alle som ikke er "ekte" norsk har egentlig ikke noe i Norge å gjøre. Heldigvis er denne motstanden mot utlendinger ved å endre seg også i Norge. Men det er langt igjen hos mange.......kanskje utlendinge kan sees på som en berigelse snarere enn en trussel....

Jeg må også huske dagens julestemning. Trodde ikke jeg skulle lykkes i å finne noe i dag men da jeg kom hjem hadde Bodil dekorert inngangsdøren med en blomsterkrans :Dagens julestemning !

Flott 4 søndag i advent !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar