søndag 6. desember 2009

Malacca/Melaka : En fantastisk opplevelse !


Starter likegodt med konklusjonen først: Turen til Melaka var en opplevelse av de sjeldne !

Reisen startet fra hotellet kl 08:30 og vi var tilbake kl 20:00. Det betyr at jeg har mer enn 12 timers reise og sight seeing i kroppen. I 35 varmegrader og ekstrem høy luftfuktighet. Dagens innlegg vil derfor være preget av det samt av alle de inntrykk som hjernen nå har fått inn i harddisken uten helt å ha styr på de ennå.  Inntrykk og fakta er såpass omfattende at jeg i første omgang velge ikke å gå i dypden på hver enkelt kirke, moske, gravplass osv. Går hellere tilbake senere når harddisken har jobbet ferdig.

Innledningsvis litt bakgrunnsstoff om Melaka : Melaka er en havneby som ligger ca. 2 timers kjøring sør for Kuala Lumpur. Melaka betyr noe spesielt for mange malaysiere fordi byen betraktes som stedet der det Malaysia vi kjenner i dag, ble grunnlagt. Det var også fra Melaka at islam bredte seg til resten av landet. Melaka har en strålende og dramatisk fortid som møtested for all verdens sjøfarer, takket være sin strategiske beliggenhet ved Malakka-stredet. På 1400 tallet var havna regionens største og sentrum for handelen med Kina, Siam, Indonesia, India og andre land. Gull, silke, tobakk, te og en rekke andre varer ble lastet om i Melaka. Havnebyen ble raskt ettertraktet av de ledende kolonimaktene i området, og både portugisere, nederlendere og briter har hatt makten og satt sitt preg på byen. Forøvrig menes byen å være oppkalt etter det vernede tre Melaka .
Melaka tre
Frø fra Melaka treet (i hånden min for å vise størrelsen)Så til dagens tur . Startet som skrevet fra hotellet 08:30. Etter 2 timers busstur var første stopp den berømte havnen i Melaka .


Da det lå veldig mange attraksjoner foran oss så bar dagens tur noe preg av ut av bussen, ta bilde, litt info om stedet og så videre til neste attraksjon. Om jeg skal tilbake til Melaka en annen gang så er jeg ikke i tvil om at jeg  vil velge å bruke minst 2 dager på området. Det fortjener såvel plassen som attraksjonene .

Sam Po Kong Templet må jeg nevne. Den ligger ved foten av Bukit China og ble oppført i 1795.
Her er så vår indiske guide Milo som i starten fremstod som noe stresset. Her foran inngangen til Sam Po Kong Templet. Alle sprang i hver sin retning og han hadde ikke helt kontroll på flokken. Det kom seg etterhvert og skuldrene senket seg dit de skulle være. Til høyre i bildet er 3 jenter fra Jakarta. Sonik, Khristina og Lisa. 3 flotte og uvanlig humørfulle jenter som jeg etterhvert skulle få gleden av å bli riktig godt kjent med.

Inne i Sam Po Kong Templet så det slik ut :

Så bar det til ruinen av St. Paul's Church som ligger toppen av St. Pauls Church. Den ble oppført av portugiserne i 1521. Kirken var et samlingspunkt for katolikker, som kom hit for å be.For foten av St. Paul's Church klar til "klatreturen" opp til ruinene.
og vel oppe . Dessverre rettferdiggjør bildet ikke utsikten. Den var storslått utover havnen.
Ruinene av St. Paul's Church. Solen var ekstra skarp på den tiden av dagen slik at det var ubehagelig å ta av solbrillene . Noe som vel også jeg klart demonstrer ...

Vel nede fra ruinene så tokk jeg en lokal drosje .  Eieren spilte forøvrig Michael Jackson så det kunne høres over hele Melaka. Mottoet var: Jo høyere musikk jo bedre. Vel vel spør om jeg var enige i det. Har fremdeles "bit it" i ørene mine...
Så var det endelig tid for mat ! Vi fikk utrolig fin mat i en Malaysisk restaurant. Og der ble ikke servert hund (tror jeg)..... Her er så de humørfylte jenter fra Jakarta. Ble invitert til Jakarta. Et italiensk par , Paolo og Raffaello, som jeg også ble kjent med og som driver et hotell i Italia inviterte meg til Italia http://hotelflora.org/.

De skulle bare ha vist at jeg sannsynligvis tar de på ordet og reiser såvel til Jakarta som Italia !


Etter maten bar det avsted på gåtur rundt i sentrum. Ettersom det var søndag og dermed mange turister var Christ Church på Den røde plass stengt. Det var for vanskeligt å holde oversikten og turister har en tendens til å ta med seg ting fra kirken ble vi fortalt. Synes det var trist å høre.
Christ Churst  eller den røde kirke er fra den nederlandske perioden og ble tatt i bruk i 1753. Den er fremdeles i bruk men altså ikke på søndage !

Og så nærmer vi oss slutten av turen. Endelig kan Milo slappe av.....

Klokken nærmer seg 23:30 lokal tid og jeg må få tak i noe kveldsmat før de stenger.