onsdag 16. desember 2009

St. Kilda Beach

Ettersom jeg er et vanedyr startet også dagen idag med en joggetur og frokost. I dag skulle jeg til St. Kilda. St. Kilda er noe helt spesielt for meg og kanskje det område av Melbourne som jeg helt fra mitt første besøk til Australia i 1988 har sett på som mitt favoritt sted.

St. Kilda var fra 1940 et innvandrekvarter for Russere og Polakker. Fra slutten av 1960 begynte hippiene å innta området og de med deres eksperimenterende liv dominerte området frem til 1990. Da begynte St. Kilda med sine flotte strender å bli ettertraktet og i dag er det absolutt en av de mest fashionable deler av Melbourne. St. Kilda er sprengfyllt av aktiviteter døgnet rundt. Hvis du ikke går langs den kilometervis lange strandpromenade kan du bruke tiden på å se på alle de spesielle kunstforretninger, gatemusikanter, teatre, tivoli osv osv. Det er aldri kjedelig i St. Kilda.

For å komme fra Glen Iris til St. Kilde må jeg ta 2 trikker. Det gikk fint på veien ned . På hjemveien ble vi grunnet en ulykke stående fast i nærmere en time. Med over 40 grader i skyggen så var det ikke så hyggelig for å si det pent.


En typisk gate i St. Kilda med forretninger og restauranterInngangen til den permanente fornøyelsespark Luna Park
Det hadde vært noe for mine barnebarn !Palais Theatre


Dette bilde tokk jeg på et offentlig toalett.
Tydeligvis fremdeles noen som eksperimenterer !

Så var det å komme seg ned til stranden. Det er bare noen få minutters gange fra trikken så det gikk fint. Skoler og universiteter har nå tatt sommerferie så jeg var ikke alene på stranden for å si det slik:Mange som hadde funnet veien til St. Kilda i dag

Ellers savnet jeg Bente idag. Bente er så flink til å holde styr på når vi skal snu håndklær riktig i forhold til solen når vi er i Tyrkia. Jeg har i utgangspunktet ikke noen god retningssans. Snu meg 360 grader og jeg har ikke peiling på hvor jeg er.....MEN hva gjør jeg så i Australia hvor solen står mot nord midt på dagen og går feil vei i forhold til det jeg er vant med ? Alle skygger er speilvendt og jeg kan ikke finne ut verdenshjørnerne ! Eventuelle huskjøpere fra den nordlige halvkule bør ikke juble for høyt om de kjøper en leilighet med sørvest vendt veranda !!

Forøvrig er ozonlaget over Australia særdeles tynt og selv med sunblock bør opphold i solen begrenses til maks et par timer. Medmindre en ønsker forbrenning.

Ut fra hyl og hvin å dømme vurderte nok de fleste badegjester vannet til å være kaaaaaaaaaaaaaaaaaaallldt !
Jeg vurderer det derimot som værende samme temperaturer som i Norge på sommerstid. Men en kald vannstrøm fra sydpolen medfører nødvendigvis at vannet aldri blir særlig varmt langs kysten.Det ble mange dukkerter på meg i dag. I 40 grader.
Så ingen haier heldigvis.....Dagens julestemning.

Da det var gått et par timer med bading og soling tokk jeg et herlig bad på en av de offentlige bad som ligger langs stranden. Deretter var det en flott gåtur langs promenaden med en lunsj på en av restaurantene.
Som skrevet tokk trikketuren hjem mye lengre tid enn forventet. Så det varer kanskje ikke så lenge før Michael skal til å lage middag . .....

I kveld skal Bodil og jeg pynte dansk juletre. Blir ikke særlig overrasket om det hører et avkjølet glass hvitvin til den seansen.....

En herlig dag !