onsdag 13. januar 2010

Singapore - Botanisk hage - Kunstmuseet

De fleste forbinner Singapore med flyplassen Changi Airport som en gjennomgangsflyplass på vei til/fra Australia. Men Singapore er så mye mer og fortjener etter mitt syn at reisende tar en velfortjent stopover og tilbringer et par dager før turen går videre…. Det gjør godt i både kropp og sjel !

Singapore fikk sitt navn av en prins fra Sumatra som på 1300 – tallet påsto at han hadde sett en løve på øya og døpte den Singa (løve) pura (by). Det moderne Singapore ble grunnlagt i 1819 og det ble for en viktig handelsstasjon i området. I løpet av 1800-tallet økte innbyggertallet voldsomt, og i 1900 hadde øya 200.000 innbyggere – de fleste av dem innvandrede kinesere. I dag bor her 4,3 millioner (77% kinesere) som stort sett alle snakker engelsk som er et av de 4 offisielle språk (kinesisk, malaysisk, indisk og engelsk).

I februar 1942 trengte japanske styrker nedover Malaya-halvøya, og det britiske kolonistyret kapitulerte i et av krigens overraskende nederlag. Den japanske okkupasjonen varte til august 1945, da britene igjen inntok Singapore. I 1959 oppnådde øya internt selvstyre. Singapore ble uavhengig av britene i 1963, da staten gikk med i Fornundsstaten Malaysia. To år senere trådete Singapore ut av forbundsstaten og ble en selvstendig nasjon.

Singapore er noe for seg selv. Ingen andre land eller byer i Asia ligner denne øystaten, som ligger bare 137 km nord for ekvator. Myndighetene foretrekker å kalle Singapore for ”Det nye Asia” og det stemmer at Singapore har slått inn på en annen kurs enn den man tidligere har valgt. Det er landet der fortiden møter framtiden, der øst møter vest, og der tradisjon blir utfordret av fornyelse. Øystaten, med det areal som er under en tredjedel av Vestfold fylke, blir ofte kalt Sørøst-Asias Sveits, siden velstanden i løpet av de senere årene har økt dramatisk.

Etter selvstendigheten i 1965 har Singapore opplevd en bemerkelsesverdig økonomisk framgang, og bystaten er nå Asias nest rikeste land etter Japan. Bruttonasjonalproduktet per innbygger er høyere enn i de fleste europeiske land, og på grunn av lave skatter er kjøpekraften større enn i skandinaviske land. Utenlandsgjeld er et ukjent begrep og det er nærmest full sysselsetting.

Dette var noe av det tørfor jeg hadde lagret på ”harddisken” før jeg spente ryggsekken fast og startet dagen rundt kl 08:30 . Henvendte meg først i resepsjonen for å spørre om hvordan jeg skulle komme til den botaniske hage . Etter et kvarter var jeg 14 brosjyrer rikere samt totalt forvirret over hvor jeg skulle ta veien. Hørte på rådet om at jeg absolutt måtte ned å se Suntec City Mall som ligger i nærheten av havnen. Det var vist et must for alle turister å ha vært der …… så jeg travet i vei og kom ned til kjøpesenteret. Tilbrakte nøyaktig 7 minutter i kjøpesenteret før jeg var ute igjen. Jeg er nok ikke helt som kvinner flest. Shopping er ikke min sterke side for å si det mildt. Skal likevel innrømme at det ligger litt i bakhodet at jeg kanskje skulle kjøpe et skikkelig kamera med avtakbar linse osv. Blir litt misunnerlig på alle de andre som tar bilder med DE kameraene. Får tenke på det. Må bruke det ofte så jeg ikke glemmer fra gang til gang. Da er det bedre med det idiotsikrete kamera jeg allerede har.


Suntec City Mall
Jeg gikk da litt videre med kartet mitt fremdeles ør av all informasjonen jeg fikk i resepsjonen. Og BANG der stod løsningen rett foran meg : En dobbeltdekker city sightseeing buss som kjører rundt til turist attraksjonene og som en kan hoppe på og av når en vil.Her var løsningen min ! En hippo tour bus !

Utstyrt med kart over rutene tokk jeg en runde (1 time)  før jeg bestemte meg for hvor jeg ville stoppe. På rundturen var vi bl.a. innom Little IndiaFra Little India


Også Little IndiaTeaterhuset som minner litt om konserthuset i Sydney

China town hvor de gjør klar til kinesisk nyttårsfeiring den 14 februar. Da går vi inn i oksens år :


En av bygningene i China TownTrippel hotel med 55 etgSingapore skyline !

Det er blitt sagt at Singapore mangler sjel fordi utviklingen har gått for raskt. Nesten alle de gamle bydelene er revet og erstattet med skinnende nye bygninger, engelsk er blitt fellesspråket, og den vestlige livsstilen vinner fram. Imidlertid blir det gjort mye for å ta vare på de asiatiske verdiene, og mange tradisjoner er tross alt bevart. Myndighetene har innsett at man opp gjennom årene har revet for mange gamle bygninger, og resultatet er at man nå er i gang med omfattende restaureringsarbeider.Mange kraner igang her !

Etter rundturen er det vel neppe noen som kjenner meg som ikke kan gjette hvor mitt første stopp ble : Singapore Botanic Gardens.Akkurat som i Melbourne er den botaniske hage som en grønn oase i den hektiske byen. Det går stier gjennom et lite stykke uberørt jungel, og ender og svaner er satt ut i sjøene. Her lever også små skilpadder og fisk og i orkidèhagen vokser hele 250 orkidètyper – bland annet Vanda Miss Joaquim, som er Singapores nasjonalblomst. Det er populært å jogge i hagen og om morgenen kan man også se kinesere utføre tai chi- øvelser (skyggeboksing). Hagen omfatter også National Orchid Garden. Ettersom jeg aldri fant frem til orkidèhagen i Malaysia fikk jeg hermed anledning til å ta igjen det tapte. Orkidèhagen som med 60.000 planter omfatter verdens største orkidèsamling. Orkidè og roser betyr noe helt spesielt for meg ettersom min far var veldig begeistret for begge dele. Han og mor har også vært i denne orkidèhage i Singapore så det er gått mange tanke til far i løpet av dagen. Ser så for meg hvordan han gikk rundt i denne praktfulle hage.
Inne i så vel den botaniske hage som i orkidehagen gikk jeg selvsagt bananas med kameraet mitt. Det var da jeg ønsket meg et skikkelig kamera. Jeg tror egentlig jeg velger ut noen bilder og forsøker via de å gjenfortelle litt av stemningen, idyllen samt ikke minst fargeprakten:

Litt infor om Orkidèhagen som ble grunnlagt i 1995


Idyllisk her også .

Bonzaier


Flott skulptur. Vannet som renner kontinuerlig illustrerer kunnskapen som blir overført fra generasjon til generasjon.

Etter å ha tilbrakt nærmere 6 timer i hagen inklusiv en herlig lunsj i en av parkens restauranter var det tid å ta hoppepåogav bussen hjem. Men da vi passerte Singapore Art Museum ble fristelsen til å stå av og se dette for stor. Jeg stod av der også.


Får ta med noen å flørte med på neste tur :)

Museet utgjør hele 3000m2 og har et bredt utvalg av nasjonal kunst samt en rekke kunstgjenstander fra det øvrige Sørøst-Asia. Det er stort sett fotograferingsforbud på museet men jeg fikk dog tatt noen bilder som viser at det ofte brukes sterker farger.Venter tålmodig ...


Litt på skjeve her..


Moder jord svever rundt i himmelen


Etter museumsbesøket var det tid for å gå hjem. Billetten til hoppepåogav bussen omfatter også en båttur på floden. Skal forsøke å finne stedet hvor båten går ifra i morgen .

PS: Trenger jeg fortelle at  jeg har hatt en absolut enestående dag ?

Og så MÅ jeg bare jeg fortelle om en episode jeg hadde i heisen idag. Gikk inn i heisen og etterpå kom en relativ ung gutt som skulle til samme etasje som meg. Jeg stod innerst og ventet at han skulle gå ut først. Men nei. Han ventet til jeg hadde gått ut først. Da kom vi til en dør. Tenkte jeg skulle teste likestillingen og holdt døren for han. Han frøs til en saltstøtte. Nektet å la meg holde  døren. Kom ikke videre før han fikk holde døren for meg. Likestillingen er med andre ord ikke kommet helt så langt som hjemme.